• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like
All A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V X Z
Term Definition
Bikovi protiv medveda

(Bulls Vs. Bears) je pojam kojim se označava stalna borba između dve kategorije špekulanata na berzama. Bikovima se nazivaju ulagači koji prinos nastoje ostvariti na padu deonica dok se medvjedima nazivaju oni ulagači koji zaradu nastoje ostvariti na rastu cene nekih deonica. Generalno se može reći da bikovi uglavnom kupuju dok medvjedi prodaju deonice na kojima očekuju zaradu. Za oboje je karakteristična tzv. terminska kupoprodaja ili kupoprodaja s kratkom pozicijom (bez angažiranja vlastitoga kapitala korištenjem opcija i tzv. budućih ugovora ili 'futures-a'). Isti ulagač se obično istovremeno ponaša kao bik kod jedne vrste imovine i kao medvjed kod druge vrste imovine. Ta vječna borba medvjeda i bikova se smatra jednim od ključnih razloga za promet vrednosnih papira po realnim berzanskim cenama.

(engl. bulls vs. bears, nem. Haussier gegen Baissier) je stalna borba špekulanata na berzi, u kojoj jedni pretpostavljaju da će vrednost deonica rasti i tako se ponašaju, dok drugi špekuliraju na pad deonica.

Kip koji simbolizira tu borbu nalazi se na ulazu u New York Stock Exchange. Špekulanti koji prognoziraju pad deonica nazivaju se medvjedima, dok se oni koji očekuju rast nazivaju bikovima. Pretpostavlja se da nazivi dolaze od toga što medvjed napada tako da žrtvu ruši na pod, dok je bik baca u zrak.

opštenito, bikovi kupuju, dok medvjedi prodaju, očekujući da će na tim transakcijama ostvariti dobit. Jedan sudeonik na tržištu obično se istovremeno ponaša i kao bik kod jedne vrste imovine, a kao medvjed kod druge vrste.

Tipična špekulacija odvija se korištenjem tzv. terminske prodaje ili prodaje s kratkom pozicijom. Bikovi terminski kupuju deonice očekujući rast cene, dok ih medvjedi terminski prodaju očekujući pad. Najčešće ulaze u te špekulacije a da ne poseduju deonice (imaju kratku poziciju) očekujući da će na dan zatvaranja transakcije ostvariti znatnu dobit bez angažiranja kapitala. U toku tih špekulacija stvoren je niz instrumenata koji je tehnički olakšavaju. U prvom redu to su opcije i budući ugovori, te sekundarno tržište tih instrumenata. Stalno nadmetanje špekulanata omogućava prodaju vrednosnih papira po njihovoj redovnoj ceni.

All A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V X Z
Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL